A változás szele

Sziasztok Zsugások!

Újra témát találtam, olyat, ami mellett nem akarok szó nélkül elmenni – és nem is lehet. Az elmúlt közel egy évben rengeteg dolog történt szeretett kártyánk háza táján. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de lehet, hogy a sok impulzus és esemény közepette sokan végig sem gondoltuk, hogy mik is voltak ezek a történések. Miért születik erről cikk? Azért, mert ezek pozitív dolgok kérem szépen, olyanok, amiknek a legtöbb játékos örül, vagy örömét leli benne, és jót tesz a kis közösségünknek. Próbálom összeszedni sorban, hogy mik azok, amik nekem feltűntek az elmúlt időszakban. Lehet, hogy nem mindent sikerült felfedeznem, a cikk alatt nyugodtan mondhattok még észrevételeket, legyen az jó, vagy akár rossz. Örülnék egy kis interaktív beszélgetésnek ezzel kapcsolatban, szóval hajrá, ne kíméljétek a billentyűzeteteket!

 

Kommunikáció

Az első, és egyben talán legfontosabb változás, a kommunikációban tapasztalható áttörés. Én nem is tudom, hogy hányszor lett a kártyával foglalkozók orra alá dörgölve az, hogy nincs semmi. De tényleg semmi. Halott volt a honlap, néha, elvétve jelentkezett Móré Dani egy két cikkel, ezzel életben tartva a nullához közeli érdeklődést. Úgy tűnt, hogy a kiadó maga alatt vágja a fát, és valljuk be, ez a gondolat joggal merülhetett fel. Szerintem ez a legfeltűnőbb változás, amit minden bizonnyal mindenki észrevett: a honlapon cikkek jönnek garmadával, idejében elkezdődött az új kiegészítő kampánya. Nem csak cikkek, hanem folyamatos hírek vannak, a megújuló és nagy mértékben változó versenyrendszerről is. Egy szóval megindult az élet lüktetése.

 

Játékosi vélemények figyelembe vétele

Döbbenetes dolog történt a nem is oly régi múltban. Képzeljétek, a kiadó odafigyeléssel kezelte a játékosi igényeket is. Természetesen nem arra kell gondolni, hogy a játékosok mondják meg mi hogy legyen, de figyelembe vettek szempontokat, amikben változást szerettünk volna. Hogy mik voltak ezek? Amikre én emlékszem, azokat mondom most el. A kiegészítők struktúrájában végre ismét helyet kaptak a régen oly népszerű, kis neves kalandozók. Sajnos csak az egyedi kategóriába sikerült őket bepréselni, de mindenképpen észre kell venni a próbálkozást. A másik, és szerintem nagyon fontos változtatás, az a mitikus lapok bontási rátájának megváltoztatása lett. Ez egy nagyon fontos döntés szerintem, mert a vásárlási kedvet növelhették ezzel. A játékosok nem igazán szerettek lutrira költeni. Ez megfejelték még két előnnyel is, nevezetesen, hogy most már a vásárolt csomagok úgy vannak összekészítve, hogy minden hat csomagban BIZTOSAN van egy mitikus lap! Sőt, tovább megyek. A megvásárolható opciók között felbukkant a displayes vásárlás lehetősége, ami öt! mitikus lapot tartalmaz BIZTOSAN. Erre csak egy dolgot mondhatunk: Köszönjük szépen!

A PLEV mellett említést érdemel az a rugalmasság is, ahogy az újonnan felbukkanó formátumokat kezelik. hajlandó nyitott szemmel járni a kiadó, és észrevenni azt, ha valami közkedveltté válik. Így történhetett meg az is, hogy – a most kicsit háttérbe szorult – az AKU formátumunk is hivatalos lett.

Ha ez mind nem lenne elég, akkor jó ha tudtok róla, hogy a mostani fejlesztésekbe aktívan be vannak vonva a régiók vezetői (értsd szervezők) is. Ők azok a személyek, akik a saját régiójuk – vagy településük – játékosait képviselik, ők vannak leginkább tisztában azzal, hogy ők mit szeretnének. Alkalmuk, lehetőségük van arra, hogy a kiadványok kialakítását olyan mederbe tereljék részben – vagy adott esetben egészben -, ami a képviselt játékosoknak tetszetős. Ez komoly erőpróba elé állítja egyben őket, de állíthatom, hogy mindent megtesznek azért, hogy jó irányba haladjunk tovább. Csak halkan jegyzem meg, hogy napjainkban dolgozik a legnépesebb tesztcsapat a KK megjelenésén!

 

Új ultrák

A megváltozó rendszerrel egyidejűleg nagy szerepet kaptak az új ultrák. Valljuk be az utolsó időszakban eléggé elhanyagolt volt ez a téma, és most lássunk csodát: nem győzzük kapkodni a fejünket. Szinte minden versenyformátumnak saját lapja született, ezen kívül rengeteg olyan lap is forgalomba került, amit csak nagyon speciális esetekben lehet megszerezni. Jól működő változtatás volt az Arany bevezetése, a ranglistás tapasztalati szint alapján beváltható ultrák kicsit döcögősek voltak. Most teljesen világos a rendszer: X aranyért X ultrát kapsz, el sem lehet téveszteni. Mindenki addig, és arra kuporgat, amire szeretne. Nem mellesleg az aranyakat a versenynevezésekért lehet megkapni, amik ösztönzik a játékosokat a versenyek látogatására.

Az ultrák kapcsán megjegyzendő – és megsüvegelendő – , hogy nem csak a versenyekért lehet ritkaságokat megszerezni. Egy régen működő, de aztán elhanyagolt hagyomány is újra lett élesztve: az új játékosok beszervezéséért ismét lehet lapot kapni, amit másképp nem lehet megszerezni – leszámítva az elég kétes kimenetelű tombolákat…

A másik fontos dolog, hogy most először (én nem emlékszem ilyenre a pályafutásom alatt) a versenyszervezők, a versenyhelyszínek életben tartói, a bírók, és a cikkírók is részesülnek némi “fizetségben”. No ne pénzre gondoljunk, hanem természetesen kártyára. Ez szerintem egy olyan gesztus, ami mindenképpen értékelendő. (Én még emlékszem olyan időszakra, amikor úgy kellett kisírni egy-egy ultrát valamiért…)

Megemlítendő még az is – a fentiek mellett -, hogy a nagy versenyek díjazása is igen impozáns, kiemelkedő lett. A játékosokat messzi kilométerekről is csábítja, hogy autóba, buszra vagy vonatra szálljanak – akár egy távoli régióba is! Az eltelt fél évben nem egyszer láttam példát erre, ami dicséretes mindenkire nézve.

 

Új/újrakezdő játékosok támogatása

Újabb fontos lépés a kiadó részéről, hogy a fent említett beszervezős lapon kívül nagy támogatottságot szavazott meg, a nemrégiben kialakított PLEV (Pálinkás László Emlékverseny) formátumnak. Ez szerintem egy nagyon jó ötlet volt, mert ezen a formátumon nem kell horribilis összegeket elkölteni ahhoz, hogy az ember játszani tudjon. Ez természetesen nem lehet hosszútávú cél, hiszen a kártya a kiadói oldalról mindenképpen pénz kérdése. Észre kell venni, hogy ez hosszú távon nem fenntartható dolog, de arra tökéletes, hogy az ember el tudja dönteni: tetszik ez a játék nekem, avagy sem? Mindezt úgy, hogy nem kell gatya nélkül maradnia.

 

Laptervező pályázat

Egy újabb hagyomány, aminek nagy múltja volt, mégis kikopott a köztudatból. Szerintem nagyon nagy szerepe van abban, hogy a játékosok – lapterveik által – sokat agyaljanak az MK-n. EZ AZ AMI IGAZÁN SZÁMÍT. A közösségnek folyamatosan a kombókon kell agyalnia, meg kell lennie a napi kapcsolatnak – amiben a sok cikk is segít – a kártyával. Ha ez nincsen, akkor érdektelenségbe csapunk át és az rombolja a játékosbázist. A legutóbbi pályázat mennyisége és minősége is igazolja, hogy van azért még élet a kártyában.

 

Hírességek csarnoka

Egy sokadik hagyomány. Méltánytalanul el lett felejtve, nem is emlékszem rá, hogy elindulása óta volt-e ilyesmi. Szerintem egy kártyás életében ez egy nagyon fontos állomás. Sokan csak álmodnak arról, hogy egyszer egy hivatalos lapra is rákerülnek, amivel játszani lehet, ne adj’ isten még sokat is ér. Kár lett volna, ha a kiemelkedésnek ezen lehetősége a kukába lett volna dobva. Ez szerintem a korábbi hírességekkel szemben sem lett volna helyes.

 

Fejlesztések

Ne felejtsük el, hogy kártyánknak van egy webfelülete is! Nem is volt még olyan rég, amikor ranglista nélkül ácsorogtunk és vártuk a megváltást. Nos kérem szépen ez sem kis munka, amit Szabó Tomi nagyon jól megoldott az új Ranglistánkkal. A háttérben pedig folyik az új Lapkereső összehegesztése, ami szintén hatalmas feladat. A harmadik, ami szintén fontos a sorban, hogy a madarak mintha azt csiripelték volna: egy saját MK-s sorsolóprogram is készül…

 

Ui.: Ha valamit kihagytam, akkor nyugodtan írjátok meg a véleményeteket!