A Légió visszatér

“Hajrá, én vitéz katonáim,
Olyan mindegy az, ki a gazda.
Harcoljatok avval, ki harcot akar
S hagyjátok el a harctalant,
Föl, föl, föl a magasba.”

(Ady Endre)

 

 

(Irodalmi légió. Ezen a poénon hamar túl akartam esni. Több nem lesz.)

 

 

Régen találkoztunk már Krán legjobban képzett seregeivel. Hírük már évekkel ezelőtt is hallatszott, hisz ott voltak, mikor Krán törvényét az emberek emlékezetébe vésték. Évekig voltak köztünk, erre-arra, kézen-közön bolyongva, sikerükkel csak rettenthetetlenségük vetekedett… többek között.

Szerettünk volna a Kékarcú Kiteljesedésével egy fontos vonalat felvázolni a történetünk elmesélésében. Ynev történetének e jelentékeny részéhez szorosan kötődik az a sereg, amelyiknek nemcsak a regények, novellák sorai közt, hanem bizony a kártyában is múltja van. Nem másról beszélünk, mint a Kráni Birodalmi Légióról.

Lássuk is, hogy ki képviselteti magát elsőként ebben a sorban!

 

A légió büszkesége

 

 

A Légió büszkesége a némileg újragondolt Birodalmi Légió-vonal első és jeles képviselője. Nézzük, miben is jeleskedik:

 1. A Birodalmi Légió tagja – a régebbi és újabb birodalmi légiós lapokkal együtt remekül működik együtt.
 2. PORTYÁZÁS kulcsszava segfítségével el is dönti, hogy a pakli, amiben szerepel, milyen győzelmi kondícióval áll szándékában megnyerni a játékot.
 3. Ő maga is erősíti a Birodalmi Légiót, méghozzá nem is akárhogyan: katonatársainak 1-gyel növeli az alapszintjét. Két ilyen büszkeség mellett 10 Mp-ért 8 alapszintnyi, ingyen ostromló kalandozóval rendelkezünk. Ez már eddig sem rossz.
 4. Amhe Ramun ellen az összefogás a kulcs mind Ynev történelmében, mind a kiegészítőben. Éppen ezért a légió büszkesége gond nélkül áll ki pyarroni társai mellett: előre állva a harc elején szinte megközelíthetetlenné válik.
 5. Hadrend képzettségét én nem hagynám figyelmen kívül, van pár lehetőség, amivel akár Örökség formátumon is érdemes ezt a képzettséget kihasználni.

Öt érv egy gyakori kártya mellett, pusztán a lapról leolvasott információk alapján… és ő csak az első kiszemeltünk. Lássuk még, hogy ki ékesíti tovább a Kráni Birodalmi Légió hírhedt nevét!

 

Rancidias pusztítója

 

 

 

Rancidias pusztítója nem az a személy, akivel egy forró tea mellett szívesen összebújna az ember egy hűvös vasárnap alkonyon… ellenben bájosan dolgozik össze társaival. Nézzük is, mit szemezgethetünk erről a csöppségről:

 1. EGY FEJET TART A KEZÉBEN! Testtartása olyan büszkeségről árulkodik, mint amilyet az a kisgyermek érez, amikor megmutatja apjának, micsoda vadat ejtett el egy katica formájában. Bűbájos. Vérfagyasztó.
 2. A Birodalmi Légió tagjaként a sereg oszlopos tagja, kihagyhatatlan eleme a koncepciónak.
 3. Első képességével ő nem támogatja a többi légióst, hanem szinte követeli, hogy a többiek támogassák őt (hát mégis csak szereti a társaságot maga körül), méghozzá annak érdekében, hogy a harcban a vérfürdő pár Mp-vel kevesebbe kerüljön. Pusztítónk mellet az alábbi akciólapokon érdemes elgondolkodnunk a teljesség igénye nélkül: Begyakorolt döfésBegyakorolt döfés, GáncsrúgásGáncsrúgás, ÍnmetszésÍnmetszés, Megelőző támadásMegelőző támadás, PajzsrohamPajzsroham, nem beszélve természetesen A Haláltánc hevéről, a Vérzik a sivatagról, vagy a Frontvonal áttöréséről.
 4. Vessük figyelmünket a második képességére: A Korforduló formátumot elnézve sok mindenben nem segít minket ez a képesség. Hányszor okozott mégis nekünk fejfájást a Kóborlók pengéje? Ugyan… Ámbár… ha eddig nem sokszor, azért csak figyeljünk oda a későbbiekben! De ez a képesség – a Birodalmi Légió témájával egyetemben – nem elsősorban az elmúlt 5 lapjaira reflektál, nem oda készült. De erről majd később! Egyelőre csak gondolkodjunk el olyan lapokon, mint a FényúrFényúr, vagy a Hamis próféta jogaraHamis próféta jogara, esetleg a Paraelemek kardjaParaelemek kardja
 5. A 10-es fizikum azt hiszem eléggé dukál marcona cimboránknak. A verekedés sikere szinte biztos, ha az ő támadásdobásairól van szó.
 6. Képzettségeit tekintve az egyetlen, amin megakadhat a tekintetünk, a Pusztítás II… Csak 1-2 régi és új dolog, ami felkeltheti figyelmünket ezzel kapcsolatban: Kolduslázadás kirobbantásaKolduslázadás kirobbantása, Koszfészek feldúlásaKoszfészek feldúlása, TombolásTombolás… és egy bizonyos toronyszint.

 

Rancidias pusztítója tehát összességében egy kicsit kiugró, kicsit nehezebben felhasználható kalandozónak tűnik, akinek megvannak az előnyei és hátrányai, előbbihez elsősorban harci potenciálja, utóbbihoz szinte minden más hiánya tartozik. De még nem végeztünk a lapbemutató cikkünkkel. Rancidias pusztítója mit sem ér tersiusa nélkül. Lássuk hát, íme a Kráni Birodalmi Légió expedíciós hadseregének tersiusa, Rancidias Ramraqor.

 

Rancidias Ramraqor

 

 

És itt van ő, akinek köszönhetően összeáll a kép. Nagy izgatottságomban el is kezdem az elemzést, mielőtt ódákat kezdenék el szavalni – tegyék ezt meg helyettem a tények alapján mások:

 1. 8/4-es paraméterrel igen barátságos árral érhet pástot Rancidias Ramraqor egy Legendás taverna mellett.
 2. A Birodalmi Légió tajaként semmi kétség, hogy hova köti esküje és milyen kalandozókat érdemes neki összefognia.
 3. Első képességével nemcsak magának adja meg az ingyenes ostrom lehetőségét, de máris sokat javult fentebbi lágyszívű pusztítónk manőverezési potenciálja is. Voltak azonban PORTYÁZÁS előtti idők is… de ez még mindig korai.
 4. Második képességével még a halálukon lévő ellenségek révén is csapást mérhetünk egy célpontra – legyen az akár épp előttük, vagy védett helyzetben, kissé hátrébb tevékenykedve.
 5. Harmadik képességével ugrik viszont a légiós a vérfürdőbe: Rancidias nem csupán erősíti társait, hanem mindössze 3 Mp-ért le is idézi őket maga mellé a csatasorba. Ó, és majd elfeledkeztem arról, hogy mindez nemcsak a Birodalmi Légió katonáira érvényes, hanem Pyarron lovagjaira is. Hiába, az összefogás a Kékarcú ellen erősebb Rancidias Ramrqorral, mint valaha. Nézzük csak, hogy a fenti két légióson kívül kiken lehet még elgondolkodni: A Dúlás veteránjaA Dúlás veteránja, Aranykör lovagrend kutatójaAranykör lovagrend kutatója csupán a kiegészítőnkből. Tekinthetünk ennél régebbre is akár… megéri.
 6. A képzettségeiről csak pár szóban: Hadrend képzettségével sok lehetősége adott, én most csak a Pajzsrohamra hívnám fel a figyelmet. Pusztítás II miatt ismét a TombolásTombolás jut eszembe nagy hirtelen az Erioni éjszakák egyes küldetései mellett. Összességében megemlíthetném akár a Csata az Égig Érő HegyekértCsata az Égig Érő Hegyekért nevezetű kártyát is (csak úgy), esetleg a Reneszánsz felé kacsintva a Végvár bevételét Végvár bevételét .

 

 

Összességében egy igen érdekes koncepcióval állunk szemben, ha 2018-tól a Kráni Birodalmi Légióra gondolunk a kártya tekintetében. Egy erős és ambíciózus koncepció bontakozik ki előttünk, aminek nagyon sokat kedvez a lehető legtöbb harc. Mindez eddig a Korforduló formátumot figyelembe véve alkotott vélemény részemről. Ha azonban belegondolok, hogy akár csak a Reneszánsz formátumon milyen lehetőségek rejlenek a fenti lapokban… no eddig bírtam! Kitárul előttünk a lehetőségek hatalmas tárháza. A következő lapokra szeretném a kedves olvasó figyelmét felhívni: Birodalmi felderítőBirodalmi felderítő, Birodalmi hadmesterBirodalmi hadmester (!), Birodalmi kiképzőteremBirodalmi kiképzőterem (!), Birodalmi pusztítóBirodalmi pusztító, Birodalmi talpasBirodalmi talpas, Birodalmi vértes gyalogosBirodalmi vértes gyalogos, CentúrióCentúrió, Aranykör comturAranykör comtur, Bénító csapásBénító csapás, TombolásTombolás, CsonkolásCsonkolás, Döntő csapásDöntő csapás, LefejezésLefejezés, Végzetes vágásVégzetes vágás stb. Az Örökség formátumba inkább bele se megyek, mert beleszédülök a végtelen számú opcióba.

Bizony, a Birodalmi Légió meglátásom szerint a Kékarcú Kiteljesedésének megjelenését követően újra megjelenik majd a Reneszánsz formátumon is! Gondoljunk csak bele, hogy Ramraqor és két bajtársa összeállva a Birodalmi hadmesterrel, a Centúrióval és a többiekkel, mindezt kiegészítve a Birodalmi kiképzőteremmel micsoda hadsereget állíthatunk majd fel! A Birodalmi Légió újra elsodor mindenkit, aki az útjjába kerül.

Álljon itt végezetül egy Korforduló és egy Reneszánsz pakli, amelyekkel szemléltetni kívánom a fenti lapokban rejlő erőt és rendkívül élvezetes játékot! A paklik csak ötletadók, mindenki nyugodtan alakítsa őket saját szája íze szerint. A szórakozás garantált!

 

1.A légió a régi korok nyomában (Korforduló)

 

1 Fayuma táborFayuma tábor

1 Legendás tavernaLegendás taverna

1 Szerencse-szentélyeSzerencse-szentélye

 

4 Rancidias RamraqorRancidias Ramraqor

4 Rancidias pusztítójaRancidias pusztítója

4 A Légió büszkeségeA Légió büszkesége

3 A Dúlás veteránjaA Dúlás veteránja

2 Aranykör lovagrend kutatójaAranykör lovagrend kutatója

4 Mélysivatagi hadállásMélysivatagi hadállás

4 HaditanácsHaditanács

3 A Haláltánc heveA Haláltánc heve

4 Frontvonal áttörése

4 Vérzik a sivatagVérzik a sivatag

 1. 2 Begyakorolt döfésBegyakorolt döfés

4 Délvidéki közepes pajzsDélvidéki közepes pajzs

4 KékgyíkKékgyík

3 TarpanTarpan

4 Azim anakbutAzim anakbut

3 Tyssa L’imenel harcosaiTyssa L’imenel harcosai

4 Manacsapda elpusztításaManacsapda elpusztítása

 

 

2. A Légió reneszánsza (Reneszánsz)

 

1 Birodalmi kiképzőteremBirodalmi kiképzőterem

1 Legendás tavernaLegendás taverna

1 Északi kapuÉszaki kapu

 

4 Rancidias RamraqoRancidias Ramraqo

4 Birodalmi hadmesterBirodalmi hadmester

4 A Légió büszkeségeA Légió büszkesége

4 Rancidias pusztítójaRancidias pusztítója

4 Birodalmi felderítőBirodalmi felderítő

4 Birodalmi vértes gyalogosBirodalmi vértes gyalogos

2 LefejezésLefejezés

2 CsonkításCsonkítás

4 TombolásTombolás

4 PajzsrohamPajzsroham

4 Sárkányölő vágásSárkányölő vágás

4 A Haláltánc heveA Haláltánc heve

4 KékgyíkKékgyík

4 Óriáspók hálójaÓriáspók hálója

4 Shaka’thorrShaka’thorr

4 Végvár bevételeVégvár bevétele (4 db VégvárVégvár toronyszint legyen a Cserepakliban!)