A gyűjtemény

Sziasztok!

Ma ismét egy a kezdőknek szóló cikkel jelentkezem. Mivel az M*K egy gyűjtögetős kártyajáték, ezért szerintem ez egy nagyon fontos téma,amiről még ráadásul ritkán is esik szó. Vágjuk bele!

Hogyan is érdemes elkezdeni?

Amikor én év elején újra elkezdtem a kártyázni, nem volt egy darab lapom sem. Elsőnek azt céloztam meg, hogy egy játszható paklit össze tudjak rakni, és azért a ráfordított költség se legyen túlzottan horribilis (Ilyen témában mát írtam cikkeket, tessék visszaolvasni). Mivel ha már van egy paklid, azzal el tudsz menni versenyekre, és még ha nem is szerepelsz túl jól, akkor is kapsz valamiféle egyedi lapot, ami azért nem mindegy. Ha lassanként csiszolgatod a paklit egy két jobb helyezést is el lehet érni. Emellett begyűjtöttem a használhatóbb GY-Á-kat, visszamenőleg a legrégebbi kiadásokig. Ezekhez nagy tételben szinte fillérekért hozzá lehet jutni, ha az ember jó helyen keresgél. Azért jó ha ezek megvannak, mert ha eszedbe jut egy pakli, nem kell kis filléres lapok után szaladgálni egyesével.

Másik jó opció viszonylag olcsó lapok beszerzésére a bontott versenyek. Itt kiegeket bontasz és azokkal a lapokkal játszol, így ezen a formátumon nincs lapokból eredő előny, meg van az esély a jó helyezésre, csak jól kell játszani, és a díjazás is kiváló szokott lenni. Kiegészítőket is lehet vásárolni, de kezdőként ez kicsit lutri, mivel bármit kionthatsz, a kezdeti időkben még nem biztos hogy pont azok a lapok kellenek amit kibontasz,de akár cserealapba ezek tökéletesek, ezért alkalmanként érdemes bontogatni is. Kiegészítőkből szerintem az újabbakat érdemes vásárolni, mivel az ebben lévő lapok piaci értéke még viszonylag magas, és mindenki ezeket a lapok szokta keresni. De nézzük, mi befolyásolja egy lap forintosítását.

Mi alkotja egy lap értékét?

Ez pár nagyon egyszerű dologgal leírható: Használhatóság, ritkaság,beszerezhetőség, érzelmi érték. Nézzük sorba:

Használhatóság

Egy lap értékét szerintem a legjobban befolyásoló tényező (pár kivételtől eltekintve). Tiszta sor, ha egy lap erős, akkor többet ér. Azok a lapok amik, pedig univerzálisak és nagyon sok pakli használni tudja azok értéke még nagyobb. Ezek a spoilerek. Ezek jellemzően kasztfüggetlen, vagy esemény- vagy akadálylapok szoktak lenni. Pár példa az új kiegből egy pár spoilerre: Tyrrano tombolása, Önfeláldozás, Felszerelkezés, Csuklyás idegen, Döntő csapás, Shaka’torr.

Ritkaság,beszerezhetőség

Ezalatt nem a GY-Á-E megoszlásra gondolok, hanem hogy hány darab van belőle a piacon. Minél újabb egy lap annál könnyebb beszerezni, mivel éppen aktuálisan ezek azok a lapok amik mindenkit érdekelnek, ezért liciten, illetve a cseremappákban is ezek vannak. Persze ez a régebbi lapokra fordítottan igaz. Talán a legjobb példa erre a régi versenypecsétes SZUE lapok amikből csak nagyon kevés van a piacon, meg úgy egyáltalán. Pl. Pecsétes Baál Káinból tudomásom szerint5 db van összesen, ne is akarjátok megtudni mennyibe kerül. Ha a beszerezhetőségre gondolunk, akkor szóba jöhetnek még régebbi használható Geós illetve a Kóborlások, Manifesztációs háború, vagy régi ultra sorok lapjai is. Ezeknek a lapoknak a nagy része csak ezekben a kiadásokban jelent meg és mivel régiek, elvesződtek az idők során, vagy ott hever egy régi kártyás mappájában a polcon valahol és játékra vár. Pl.: Ramona,Elorand, Deremedt fivér.

Érzelmi érték, egyéni árazás.

Minden játékos kicsit máshogy áll hozzá a lapok értékéhez. Nézzük megint Baál káin példáját. Egy gyűjtő mindent megad egy példányért, de egy versenyjátékos számára szinte nincs különbség egy pecsétes és egy aranykeretes között, mivel ő csak játszani akar vele. De ott van a plusz érzelmi kötődés a lapokhoz, ami más kategóriába tesz egy egy lapot. Mindenkinek van egy két kedves lap amihez fűződik valami kellemes emlék, ezért eleve többre tartja.

A játékostípusok gyűjtés szempontjából

Több típus van, a cikk szűk keretein belül megpróbálom viszonylag gyorsan körülírni őket:

A gyűjtő: Ő az aki minden lapot le akar gyűjteni. De szó szerint MINDET! Csere szempontjából a ritkaságok, vagy a gyűjteményének hiányzó darabjaival tudsz rá hatni.

A dealer: általában sok cserelappal rendelkezik,érdemes vele üzletelni, biztos találsz nála valami lapot ami pont kell a paklidba. Cserére általában a spoilereket keresi, de az éppen aktuális piaci értéknek megfelelő kp-ért is megválik egy- két laptól.

A versenyjátékos: Általában kevés lappal rendelkezik. Mindig annyival amiből össze tud rakni pár használható paklit. A többit eladja vagy elcseréli.


Egyéb: ez inkább egy keveréktípus. A fentiek valamilyen kombinációja.

A csere

Ha már megvan a pakli és kezdenek gyűlni a cserelapok is,akkor érdemes eldönteni mi az a pakli amit következőnek össze akarsz rakni,mivel ha mindent le akarsz gyűjteni akkor abból egyhamar nem lesz pakli.Egyszerre csak egyet célozz meg.

Hogy mit mire érdemes cserélni? Mivel a spoilerek a legértékesebbek, szerintem ezeket érdemes hamar beszerezni. Ha lapot cserélsz el, mindig érdemes ezt figyelembe venni. Ha adsz egy spoilert egy csomó kisebb értékű lapért, még értékegyeztetés mellett sem biztos hogy jó üzlet, mivel a kisebb lapok gyorsabban veszítenek értékükből, és nem biztos hogy megéri felváltani rájuk nehezen megszerzett lapunkat. Ebben az esetben lehet jobb választás inkább fizetni, vagy több kisebb lapot felajánlani.

Nagyon fontos szabály: Sose cserélj lapot, amíg nem játszottál vele. Nagyon kevesen tudják egy új kieg megjelenése után pontosan megsaccolni a lapok értékét!

Eredményesség

Minél eredményesebb játékos leszel, és egyre nő a gyűjteményed,annál könnyebben és gyorsabban tudsz majd lapokat beszerezni. Ezért is érdemes látogatni a klubokat, és a versenyeket, Mivel itt a legnagyobb az előforduló játékosok száma, akikkel játszani és cserélgetni tudsz J


Szerző: Gringo