Folyik tovább a… …z idő a homokórában…

A jövő vallatása, az információ- és vérgyűjtés zajlik, folytatódik tovább természetesen, és ahogy az ígéret volt, az évzáróig kell csak izgulni, ott, illetve addigra minden lényeges kérdésre – tehát netto az összesre – fény derül.

 

Feltettünk hírnökünknek egy olyan kérdést, hogy Alkaszt, vagy Faj jelenik-e meg több. Ha megnézzük az előző sok-sok kiegészítőt, egyetlenegy volt, ahol a fajok voltak többségben (Kötelékek). A KK (Köv. Kieg.) a többségi állásponthoz csatlakozik, ebben is az alkasztok sokfélesége lesz jobban kiaknázva. (3: A)

 

Sokszor volt téma a képzettségek szerepe, az évek során az látszott, hogy ebben a kérdésben Krán volt az etalon, talán soha sehol nem érkezett annyi képzettség-orientált lap, mint akkor. Kicsit ehhez az élménykörhöz kanyarodott vissza Rualan, ahol a küldetés-feltételek egy nagyon szigorú rendszer szerint lettek kiosztva, talán kicsit erőltetetten is, (herbalizmussal rendelkező anur fejvadász). A képzettségek Erionban is meghatározóak voltak, igaz, itt mindössze 2 képzettség kapott (talán eltúlzott) prioritást. A  KK ezekhez a megközelítésekhez nem tér vissza, lesz azonban 3 képzettség, ami gyakrabban szerepel a lapokon. Nem épül rájuk olyan mechanika, ami ezt rákényszerítené olyan kártyákra, amiken ez a hátterük szempontjából erőltetett. Itt sem kell a kérdést túlmisztifikálni, egyszerűen arról van szó, hogy a hetedkori Dél-Yneven egyszerűen nem a lexikális tudásanyag passzív felhalmozói vannak többségben, ez köszön vissza a kártyákon (4: B).

 

A kulcsszavakról sok játékos mondja, hogy M.A.G.U.S.-idegenek. A KK-hírnökünk annyit csöppentett el, hogy 1 kulcsszó biztosan hangsúlyos lesz benne. Ez annyiban is eredeti lesz, hogy nem fog hozzá új szabály-paragrafus megtanulása kapcsolódni (15: A).

 

A klasszikus győzelmi kondíciók. Ez egy olyan kérdés, aminek a játékkörnyezetre, a játékélményre döntő hatása van. Volt idő, amikor minden kiegészítő felé elvárás volt az alternatív győzelmi kondíció prezentálása: Terda, Úmarrok, Garthakka, Caput, Ritkaságtár, stb. Ha megnézünk az Új Hullám elrajtolásától kezdve egy tetszőleges időszakban  6 kiegészítőt, a 3 klasszikus győzelmi feltételből mindig 2-2-t képvisel valamelyik kiadvány. Így lehet hosszabb távon némi egyensúlyt fenntartani. Ahogy mindenki tudja, heteken belül “kirotál a szett”. Ennek megfelelően nem nehéz kitalálni, hogy a győzelmi kondíciók közti egyensúly fennmaradása érdekében (16: A).

 

MDani