A csatamezőn – fegyverzetek

“Ma ismét a Rivini ArénaRivini Aréna porondja szolgáltatja a legizgalmasabb eseményt Erionban. A nagyérdemű megtekintheti a kor egyik legfontosabb délvidéki összecsapását, ahol három sereg nézett egymással farkasszemet. Következzék a Bar Horab-i csata!”

Az utolsó szavak visszhangjai csak lassan ültek el, az aréna porondját takaró ibarai homok remegni kezdett. Kisvártatva egy a semmiből feltűnő széltölcsér fel is kavarta azt. A porörvényből pedig lassan kiemelkedett egy piramis csúcsdísze. A porond szélén ülő nézők eközben ilyen-olyan eszközzel igyekeztek védekezni az őket sem kímélő homokszemek ellen.

-Most jönnek az amundok. – súgta oda a kakasülőn egy fiatal a mellette ülő barátjának.

-Te láttad már ezt az előadást? – kérdezte a fiatal dzsad elkerekedett szemmel.

-Láttam. A főpróbára be tudtam osonni. – kacsintott. Ne is kérdezd, hogy sikerült.

A porvihar közben megenyhült. Így a közönség megcsodálhatta az aréna padlózatából kiemelkedett amund templompiramist, majd a kisvártatva belőle kivonuló sereget. Először az amundok szolgálatába állt dzsadokat szemlélhették meg, majd magukat az amundokat is.

-Így néznek ki az amundok? – kérdezte a fiatalabb barát.

-Valahogy így, de ezek ám nem igazi amundok. A bőrükön festék van. Közelebbről látni is lehetne. – mutatott rá.

Ez követően kivonult a másik két csapat a harcmezőre. Az egyik sarokban a pyarroni csapatok sokféle fegyveressel operáló serege állapodott meg. Mellettük ezalatt a kráni páncélos hadosztály szomorú sötét hadoszlopa pajzsaikból védművet épített.

A pyar sereg nem sokkal ezután már a rinna hordákkal mérte össze erejét.

-A krániak miért nem támadják meg az amundokat? Ők az ellenség, igaz? – jött az újabb kérdés.

-Akkor az volt ám a meglepő, hogy a krániak nem támadtak rögtön a pyarroni seregekre. Ez nem sokkal a Dúlás után volt.

A fiatalabb hangtalanul formálta a szájával a “Dúlás” szót. De nem sokkal ezután újabb kérdést tett fel.

-Milyen szépen csillognak az amundok kardjai. De érdekes a formájuk. Azokat hogyan hívják?

-Menethnek. De lehetne, hogy néznénk végre a harcot? Majd utána megbeszéljük. Rendben? – robbant ki az ingerül válasz.

Onnantól egy szó nélkül nézték végig a csatát. Bizony így bent ragadt sok-sok kérdése a fiatalabbnak. Például, hogy mi volt az furcsa fejű amund lény, akit megöltek közben? Vagy egyáltalán miért álltak dzsadok az amundok oldalára? Vagy hogy miért emelte fel mindhárom hadvezér a kardját a végén, a győzelem jeleként? És amúgy is, miért piramis?

Arra jutott, a történelem óráin jobban oda kellett volna figyelnie.

A Kékarcú kiteljesedése nem csak új sebző akciólapokat, hanem harchoz jól passzoló felszereléseket is rendelkezésünkre bocsát. A mai cikkben ezek közül most kettő olyat következik, amivel a bontotton biztosan behatóbban megismerkedhettek. Mindkét szemben álló fél kap egyet-egyet.

Amundok

Igen, jól sejtitek, az amund faj jól ismert fegyvere jön, ami a Facebook csoportban elsők között bemutatott KK-s lapon (Nassar-seeth) is szerepelt. Most megtudhatjuk, mire képes.

0 MP Mélysivatagi meneth

Az Ősi Nép rettegett kézifegyvere.

Ingyen fegyver mindig jó. Nem fogja a kezet. Taktikázhatunk is vele, a leidézésével nem veszítjük el az MP-előnyünket. A kérdés pedig bármikor jogos lehet: “Vajon van-e még egy meneth az ellenfél kezében?”

 

ID:Végleges AT:Tárgy F:Sor Közelharci fegyver

Tárgyról van szó, tehát lecsatolható a raktárba. Ez sokszor jól jön.

 

MANIFESZTUM

Csak amund kalandozóhoz csatolható.

Tehát van egy erős fajmegkötés. Ez a fegyer az amundok játékszere, ami összhangban van a korábbi megjelenésével. Ami fontos még, hogy Manifesztumot ad a viselőjének. Elég csak visszatekerni a korábbi cikkre, hogy lássuk, a Manifesztumok gyűjtögetése megéri.

 

[egyszeri képességharci képességelforgató képesség] Viselője támadásdobást tesz. Ha sikeres, akkor célpont ellenséges páncéllal/pajzzsal nem rendelkező frontember 1 szintet sebződik. Vágás altípusú közelharci támadás akciólap leidézésének minősül.

MenethMeneth 2.0. Sikeres támadódobásra sebez körönként 1-gyet. Nézzük meg azt is, milyen változásokat hoz ahhoz képest. Akinek van pajzsa vagy páncélja, védve van ez ellen. Ez egy erős gyengítés, viszont Ynev-hű. A meneth inkább a védtelen testfelületen képes hatékonyan roncsolni. Viszont ez a pakliépítéskor arra ösztökél bennünket, hogy rakjuk csak be azt a páncéltpáncélt/pajzsot. Jól fog az jönni.

Örökség formátumon is hasznos ez a képesség, csak annyit mondok Vaskezű AlexVaskezű Alex Túlütés 3-mal.

 

Emberek

Nézzük, mivel készülhetünk fel a meneth ellen. Pajzs legyen vagy páncél?

0 MP Délvidéki közepes pajzs

Ingyen leidézhető. Korfordulón eddig az egyetlen pajzs.

 

ID:Végleges AT:Tárgy F:Sor

Ez is tárgy, tehát lecsatolható.

Viselője csak legalább 8-as fizikumú ember lehet. Nem csatolható le raktárba.

Faj és fizikum megkötés is van, és mégsem lehet lecsatolni. A gazdája ragaszkodik hozzá, ami háborús időkben teljesen érthető is. A korább Nagy pajzshozNagy pajzshoz képest eggyel magasabb fizikum szükséges. Az akkoriban jellemző fizikumokhoz mérve ez nem is olyan húsbavágó változtatás.

 

[1állandó képességegyszeri képesség] Célpont sebzésforrás 1-gyel kevesebbet sebez viselőjén.

Egyért levesz egy sebzést. Megéri? Azt kell mondanom, hogy a MegbízósMegbízósPók mestergyilkososPók mestergyilkosos metában egy seb is végzetes a kalandozóink számára.

 

Verdikt

Mindkettő tárgyat értékelni fogjuk bontotton. Az fegyverrel ingyen sebeznek egyet az amundok, a pajzs pedig jó ellene. A pajzsot viszont nem veheti fel bárki. Így körbe is értünk. Egyfajta balanszolt helyzetet érzek itt.

A jelenlegi korfordulós lapokat átnézve azon gondolkoztam el, hogy vajon érdemes-e:

A meneth amund pakliba majdnem kötelező lesz. Ez egy 0 MP-s Manifesztum.

A pajzs ember fajú kalandozókkal játszó verekedős/ostrom paklikba jól fog jönni. Mivel túl sok pajzzsal Korfordulón nem kell vetélkednie, jónak tűnik. A nyolcas fizikum harcosoknak és a harcművészeknek meg van. A Pap-Varázsló-tolvaj tengelynek pedig másként kell védekeznie az amund nyomás ellen.

 

Tipp: a Tamari járataiTamari járatai szerintem megint kiemelt lap lesz.