A csatamezőn – fegyvernemek

“Utálom a sivatagot”. Vajon hányszor hallottam ezt a mondatot az utóbbi hetekben? Már elengedem a fülem mellett, nincs idő arra, hogy kioktassam őket, főleg most a csata előtt.

Csizma, kard, pajzs, sisak, rendben.

-Indulunk, fiúk.

-Tartsátok a formációt! – figyelmeztetem a csapatot. Amíg a rinna seregrészt lefoglalja a lovascsapat, nekünk a hapet hadoszlopot kell oldalról felmorzsolnunk. Ha sikerülne napnyugta előtt megtörnünk őket, a saját veszteségeinket is kordában tarthatnánk. Ez az egyetlen esélyünk.

Még mindig ez az istenverte homokvihar. Telnek az órák, de semmi valódi előrelépés. A kölcsönös bekerítő hadmozdulatok miatt pedig már teljesen elszakadtunk a főseregtől.

-Bal oldal hátrál, jobb oldal fordul! – ordítok, és reménykedek, hogy a katonáim hallják még az utasításokat.

Itt a hold, a KÉK hold felkelt! Végünk.

Hárít. Szúr. Szúr. Hárít. Hátralép. Vág. ÚJRA.

Hárít—

Meglepett azzal a támadással. A testem már nem engedelmeskedik az akaratomnak. Arccal a homokban. Fújtatok. A hideg kúszik fölfelé a mellkasomon. A fülemben hallom a szívdobogásom. Egyre lassuló ütem.

Darton kacaja? Ez egy új ütem. Erősödik. Látom, vihar közeleg, de ez elsöpri a porevőket.

Lovasok. Jönnek a lovasok!

Vérzik a sivatag.

 

Sebző akciólapok a közelmúltban

Csatába indulás előtt – mint egy jó katonának – nekünk is ellenőrizni kell az erőforrásokat. Az új lapok bemutatása előtt szeretnék egy kis összefoglalást arról, hogy a “verekedős paklik” milyen sebző akciólapokkal operálnak a korfordulós metában. Azt is megpiszkáljuk, hogy a különböző kiegészítők hogyan viszonyultak ehhez a kérdéshez.

Az Idők tengere kiegészítő a kasztmegkötéstől függetlenül leidézhető akciólapokat preferálta. A kalapácslendítéstkalapácslendítést és a begyakorolt döféstbegyakorolt döfést nagyon sok pakliban alkalmazni tudják emiatt. Az igazán durvulós paklik pedig befejező vágássalbefejező vágással is számolhatnak. A szívemnek egyik kedves paklitípusa, a momentumos harcművészek is innen rugdosnak (előkészítőlegelőkészítőleg, váratlanulváratlanul és torokratorokra) A pusztakezesek megkapták a magukét.

Az Ősök ébredése sok kasztnak adott erős akciólapokat, de az ősfajokra koncentrálva itt már az őserős akadálylapok sok helyen átvették az akciólapok szerepét. Nem mellékesen ugye ez a kiegészítő adja a Korfordulós meta hatalomszavait, kiemelve az OdvihartOdvihart. Ez a kiegészítő még az orkos pakik kelléktárát is jól megtolta, megemlékezve a jelenleg háttérbe szorult Nemzetségfő pörölyérőlNemzetségfő pörölyéről.

A Menekülés Rualanból viszont már áttette a hangsúlyokat, a darálást a Megelevenedő akadálylapokkalMegelevenedő akadálylapokkal végeztette el. Így nem is kellett a kasztokkal bajlódni, egy jelző kalandozó is kiválóan alkalmas volt a sebzések kiosztására. Ezzel párhuzamosan a Menekülés kulcsszó szépen be is gyalulta az 1 MP-nél drágább sebző akciólapokat. “Miért üssek, ha úgyis kiköpenyelkiköpenyel az ellenfél?” Ha szűkíteni kellett a paklimat, általában én is az akciólapok között kezdtem el nézelődni.

A Cranta öröksége kiegészítő a Korfordulóról kikopott távtámadásoktávtámadások helyzetét rendezi, de ütések szempontjából maradandót talán csak az ork vonal kapott a Féktelen csapásFéktelen csapás személyében. Ettől az időponttól fogva még jellemzőbb, hogy ütések nélkül, csapatszinttel igyekeznek megoldani a manővereket a játékosok.

Az Erioni éjszakák ennek az irányvonalnak a tetőpontjaként nem is ad harcban használható sebző akciólapot. Emiatt a bontotton a megszokottól teljesen eltérő taktikával kellett a manővereket menedzselni. Jelenleg a tempó- és az MP-előny megőrzése volt a legfontosabb. Amelyik paklik ebben jók voltak, azok felvirultak ebben a metában.

Itt tartunk most. Lássuk, mit szól ehhez az új kiegészítő?

 

Mit adnak nekünk a Kékarcúak?

A Kékarcú kiteljesedése kapcsán többször is elhangozott a tesztelőktől, hogy “verekedős-metát” szeretnének. Persze tudjuk, ez sok tényezős dolog, de az akciólapok ehhez nagyban hozzájárulnak. Nézzük az első versenyzőt.

 

A piros sarokban: amundok

1 MP Roncsolás

Jól kezdődik.

 

Nincs Kasztmegkötés

Tehát ez egy univerzális akciólap.

 

ID: pillanat AT: támadás F: harc S: 2 Közelharci támadás (Vágás)

1 MP-ért kettő seb. Ezt ismerjük, ez az újkori MK sztenderd. A Valhalla-érában még az 1/1 arány volt a legjellemzőbb.

 

Most jön a lényeg.

Leidézője csak amund kalandozó lehet és támadóküszöbe annyival nő, ahány MANIFESZTUM-mal rendelkező kalandozót irányít játékosa.

Tehát mégsem teljesen univerzális, ez az amundokra lett kitalálva. Ezzel a lappal nagyjából fixen kettőt lehet ütni – akár egy közepes-alacsony fizikumú kalandozóval is. A kasztfüggetlenség segít abban is, amikor nagyon különböző típusú akciólapokat igénylő kalandozókkal (papok vs harcosok) kell zsonglőrködni egy ilyen pakliban.

 

Kék sarokban: amund-ellenes koalíció

1 MP Felörlő roham

Háborús tematikához passzoló név.

 

Barbár, Lovag, Fejvadász, Paplovag

Széles kaszt-paletta.

 

ID: Pillanat AT: Támadás F: Harc S: 2 Közelharci támadás (Zúzás)

Fizetek 1 MP-t, sebez 2-t. Megbeszéltük, sztenderd.

 

Megint itt jön a lényeg.

Kráni kalandozó kasztmegkötéstől függetlenül leidézheti. Sikeres támadásdobás esetén az ellenfél csapatszintje 1-gyel csökken.

Tehát megint kaszt-könnyítés, a krániak ezt tudják. Kráni orkos pakliba (Acélmaszkos fegyverkovácsAcélmaszkos fegyverkovács, Fekete ork énekmondóFekete ork énekmondó) simán bele is férne.

Ami plusz, hogy az ellenfél csapatszintjét csökkenti. Ez miért más, mintha 3-mat ütne? Mert ezt nem lehet lekortyolnilekortyolni. Ez jó kiindulási alap.

 

Box!

1 MP Vérzik a sivatag

Sivatagi harcmező képe úszik fel előttem.

 

Fejvadász

Ó, ne már! Csak egy kaszt?

 

ID: Pillanat AT: Támadás F: Harc S: 3 Típus: Támadás Közelharci támadás (Szúrás, Vágás, Zúzás)

1 MP-ért 3 seb. Ez már egy magasabb kategória.

 

Amund/dzsad/dzsenn/gorviki/homoki elf/kráni/pyarroni/shadoni kalandozó kasztmegkötéstől függetlenül idézheti le.

Tehát ezt bármelyik KK-s kalandozó leidézi. Bontotton ugye minden résztvevő kap egy ilyen lapot, és ott helyben be is építheti a paklijába. Ezt mindenki meg is fogja tenni, ezzel az ütéssel számolni kell minden partiban.

A lap másik erénye, hogy kombózhat olyan kalandozókkal, akik valamilyen speciális típusú támadásra gerjednek.

Rianaldo ScaddanoRianaldo Scaddano felkészül a harcra.

 

Verdikt

Bontotton nem csak a kalandozók, de ezek az ütések is meghatározók lesznek. Tehát nagyban befolyásolni fogja, melyik frakcióra építhetünk paklit az, hogy mennyit bontunk a Roncsolásból és a Felörlő rohamból.

Hogy bontott után mi lesz a sorsuk ezeknek a lapoknak? Mit mond a jósgömbjósgömb? A leendő amund és a koalíciós paklikba szerintem simán beleférnek. Az IT-s ütéseket nem fogják teljesen lecserélni, viszont melléjük szükség lesz ezekre is. Tudjátok, “Verekedős-meta”! Ha viszont jövőre, amikor a kalapácskalapács és a begyakoroltbegyakorolt lerotálnak, már más a leányzó fekvése, szerintem nagyjából helyettesíthetik is az új paklikba azokat.