Hogyan tovább?

Hogyan tovább?

Hogyan tovább, ez új cikksorozat címe. Nem nagyon fogok lapokkal, paklikkal foglalkozni, szerencsére ezt meg teszik helyettem mások. Én inkább a kártya múltjával, jelenével és jövőjével szeretnék agyalni veletek. Többségében kényes, és vitás helyzeteket fogunk kibeszélni, illetve örülnék, ha ti is hozzászólnátok a témákhoz hátha tudunk kicsit lendíteni együtt a kártya jövőjén. Sokan értesültetek már róla, hogy Balatonlellén újra verseny lesz október 7-én. Többen megkerestek, hogy akkor ismét lesznek versenyek rendszeresen?  Visszatérünk a kártyába? Egyenlőre nem tudom, nem hiszem. Most ennek az okát szeretném megosztani veletek. Pár éve, amikor abbahagytuk a játékot, több dolog is közrejátszott:

A játékkörnyezet

Tudom, hogy sokan, inkább szinte mindenki azért megy versenyre, hogy eredményes legyen, de egyszerűen olyan paklikkal találtuk magunkat szemben versenyeken, hogy lehidaltunk. Gyakran még kényelembe sem helyeztem magam a széken, már ki is kaptam. Sajnos voltak, vannak és lesznek is olyan lapok amik szöget ütnek a játék már majdnem kiépült koporsójába. Ide tartozik a szett, az Ófa ágaÓfa ága, vagy a Rejtőzés KöpenyeRejtőzés Köpenye, és ezt lehetne még sorolni. Nem bánthatom a játékosokat, mert nyilván egy jó játékos az eredmény miatt azt a lapot fogja használni ami előrébb viszi a sikeresség ranglétráján. Itt a kiadás a főbb gond, de még itt is azt mondom jóindulattal, hogy mindenki hibázik, néha megesik, hogy jönnek ki olyan lapok amiknek nem lett volna szabad. A gond az, amikor ez ellen nincs semmi téve. Vannak olyan lapok is, amik totál ellehetetlenítik a játékot, nem azzal van a gond, ha kikapunk, hanem az, hogy ezek a paklik még derogálnak is a játéknak.

Mit is várok egy versenytől? Majd szépen leülünk és udvariasan elcsevegünk? Ilyen álmom nincs, tisztában vagyok vele, hogy ez lehetetlen. Mindig is voltak és lesznek versenyjátékosok, ezt el kell fogadni, de valahogy túl gyors, túl kemény ez a játék hobbinak. Én örülnék, ha egy kalandozó nem ötször-hatszor menne manőverbe egy körben, ha lenne olyan, hogy következő kör, ha egy pakliban lennének ütések, lenne harc, lenne zúzás, lenne dobókocka. Ezek már-már kikoptak. Ez egy olyan bő téma, hogy bővebben majd egy külön cikkben szeretnék vele foglalkozni. Egy dolog biztos, ezt még lehet orvosolni.

Ár

Erről is lehetne egy könyvet írni, annyira összetett egy dologról beszélünk. Nem hinném, hogy kövezés járna érte, ha azt mondom egy erős Uh versenypaklit nem építesz meg 50.000 Ft-ból. Vannak olyan játékosok akik a töredéke értékében is megteszik, de ez megint egy másik történet. Korábban is voltak nehezen beszerezhető lapok, de most a mitikus rendszerrel, ez még nehezebbé vált. Vajon jó, hogy vannak mitikus lapok? Nem tudom, elsőre azt mondanám, hogy igen, de ha megnézzük a korábbi kiegészítőket, akkor azt kell mondanom, hogy a paklik, nagy része, a bennük rejlő lehetőségek ott maradtak benne a lapokban, mert annyira nehéz, vagy drága volt beszerezni, hogy az ember inkább nem is gondolkodott rajta. Azóta szerencsére már javult a mitikus lapok aránya, de vajon eléggé? A kártyának van egy másik oldala, ami nagy versenyek közepette háttérbe került, ez pedig az, hogy nem csak Új-hullám formátum létezik. Vannak speciális formátumok: Gyakori-átlagos versenyek, és olyan sok formátum még amit érdemes lenne jobban meglovagolni, mert árban, minimális befektetést igényel, és elsőre jobban vonzaná a játékosokat. Ezt a 2017-es évben már egyre több versenyhelyszín használja, régebben alig voltak speciális formátumok. Idén már egyre több az olyan nagyverseny, ahol gyakori-átlagos lapokból kell paklit rakni. Ezt kivételesen jó útnak látom, erre lehet építeni.

Kommunikáció

Talán ez volt a legrosszabb. Emlékszem, amikor csak Dani írása jelent meg hónapokon keresztül, nem volt élet a kártyában, azt sem tudtuk, még egyáltalán létező játékról beszélünk e, (Nem lesz olyan, hogy kiteszik a táblát, hogy megszűnt a kártya), szimplán nincs kommunikáció, nincs ultra, nincs kiegészítő. Szerencsére ez már javulóban van, és tényleg lassan kezdenek új, érdekes témák kialakulni, az emberek beszélnek a fórumokon a kártyáról, egyre többször gondolkodnak el rajta vezetés közben, vagy metrón.  A játék tudat alatt valahol kezdi kiásni magát a gödörből.

A múlt héten elmentünk Szigetvár búcsú versenyére. Jól éreztük magunkat, nagyon sokat nevettünk, sok régi baráttal találkoztunk és valahogy ezt a közeget nehéz elhagynia egy régi játékosnak, mert a társaság az, ami miatt az ember szereti játszani ezt a játékot (vannak kivételek, de szerencsére nem sok). A szigetvári verseny után megkerestek, hogy mi a helyzet Lellével, mert új vezetőség, új rendszer lép életbe, és minden jó lesz majd.
Soha nem voltam annyira naiv, hogy ezt elhiggyem.Majd ránézve fórumokra láttam, hogy lassan kezd kibontakozni valami, hogy ez egyik nagy gond amit hibának véltem felfedezni, javulóban van. Van végre kommunikáció, mint a régi szép időkben. Ez már egy nagy változás. Ekkor jeleztem, hogy rendben, tegyünk egy próbát szervezek egy extrém versenyt, Valhalla éra 1999-ig bezárólag. Engem lepett meg legjobban az válasz, hogy támogatnak benne.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy havi rendszerességgel visszatértünk a játékba, mert nem igaz. Gyanítom, hogy nem lesznek vérre menő játékok, millió forintot érő mappák, 100.000 Forintos paklik, és nagyversenyek. Ahhoz, hogy mi idáig elmenjünk, ennek a gárdának sokat kell letennie. Viszont magát a játékot, az élményt amely sokáig olyan kedves volt nekem, kár lenne abbahagyni. Elővettem a cipősdobozt a szekrény mélyéből, hogy játszunk, azokkal a lapokkal amik vannak, abban a rendszerben amiben szeretnék játszani. Érdemes kipróbálni, úgy gondolom, ha előveszed a régi lapokat, és azzal játszol kicsit, már ezzel is hatalmas dolgot teszel azért, hogy ez játék tovább haladjon.
Ha tényleg ez a játék, abba az irányba megy tovább amerre pár hete ígérték nekünk, akkor érdemes majd tovább lépni, de ez egy nagyon hosszú út. Tudom, hogy sokan vannak hasonló helyzetben, de talán valami új indul el. Nem kell elhinni, én sem teszem, csak annyit teszek, hogy játszom ezzel a játékkal a barátokkal, hébe-hóba tartunk egy-egy baráti versenyt, és majd meglátjuk mit hoz a jövő. Mit is veszíthetek?